maanantai, 24 huhtikuu 2017 08:07

Lihaskato uhkaa ikäihmistä

Written by

Iän karttuessa liikunta nousee yhä tärkeämpään rooliin lihaskunnon säilyttämisessä ja sitä kautta myös arkisissa puuhissa pärjäämisessä. Kaikki liikunta ylläpitää iäkkään henkilön toimintakykyä yllä joka pidentää henkilön kykyä asua pitkään kotona.

Suomessa on noin 200 000 yli 75-vuoden ikäistä ihmistä, joilla on alkavia liikkumiskyvyn ongelmia, ja jotka tutkimusten mukaan hyötyisivät säännöllisestä kuntoilusta.

Onko lihaskadosta tulossa ikäihmisten kansantauti?

Ikäihmiset tarvitsevat lihaksia niinkin yksinkertaisiin asioihin kuten sängystä ylös nousemiseen, kävelemiseen keittiöön ja tekemään voileipää.

Ikäihmisten määrä kasvaa kasvamistaan

Vanhusväestön osuuden kasvu väkiluvussa pistää kunnat miettimään uusia ratkaisuja hoitotyöhön. Vanhuksia ei pidä palvella sänkyyn vaan kannustaa omatoimisuuteen – vaikka sitten vain pienissä, arkisissa asioissa. Ihmiset ajattelevat usein, että jumppa tai vaikka kuntosali harjoittelussa pitäisi olla kauhean vahva ja nuori. Se ei pidä paikkansa, esimerkiksi vanhukset jotka ovat harjoittaneet lihasvoimaa, on huomattu, että vanhukset voivat jättää kepin tai rollaattorin pois, kunhan ovat saaneet lisää voimaa jalkoihinsa.

PitKo - Pitkään Kotona

Ennaltaehkäisy on päivän sana, mutta sen kannattavuudesta olisi hyvä saada vertailukelpoista faktaa esimerkiksi Pitko-laitteen avustuksella. Vanhusten lihaskunnon mittaamiseen ja seurantaan ei ole ollut saatavilla vastaavaa laitetta tai järjestelmää.
 

Read 784 times